Vuokravakuudella tarkoitetaan vuokranmaksun tai muun vuokrasuhteeseen liittyvän velvoitteen takaamiseksi annettua vakuutta. Tällaista vakuutta voidaan kutsua myös nimellä takuuvuokra tai vuokratakuu.  Tarvittaessa vuokranantaja voi maksaa sillä esimerkiksi huoneistossa tapahtuneiden vahinkojen korjauksia.

Tyypillisesti vuokravakuus on sovitun suuruinen rahasumma. Se voi olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä. Tyypillistä on myös käyttää jonkun toisen henkilön antamaa takausta vuokravelvoitteiden täyttämisen vakuudeksi.

Vuokravakuuden maksutapa kannattaa sopia vuokranantajan kanssa. Vakuus on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokravakuuden saa takaisin poismuuton yhteydessä, jos asumiseen liittyvät velvoitteet on tullut täytettyä.


Kelasta apua vuokravakuuden kanssa

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan maksusitoumuksena vuokranantajalle. Huomioithan, että kaikki vuokranantajat eivät hyväksy Kelan myöntämiä maksusitoutuksia.

Vuokravakuus voidaan myöntää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • avo- tai avioero
  • terveydelliset syyt
  • perhekoon muutos
  • asunnottomuus
  • asunnottomuuden uhka
  • työpaikan tai opiskelupaikan saanti toiselta paikkakunnalta
  • asunnon vaihtaminen edullisempaan Kelan tai kunnan kehotuksesta.

Jos vuokranantaja joutuu käyttämään sinulle perustoimeentulotukena myönnettyä vuokravakuutta, Kela harkitsee uuden vuokravakuuden myöntämistä tiukemmin. Kela ottaa yhteyttä sinuun ennen kuin vuokravakuus maksetaan vuokranantajalle.


Vuokravakuuden hakeminen

Hae vuokravakuutta Kelasta erillisellä lomakkeella Vuokravakuuden hakeminen.

Lomake (TO2) (tulostettavaksi)

Verkossa Kelan asiointipalvelussa voit hakea vuokravakuutta samalla kun haet perustoimeentulotukea. Huomaa, että verkossa vuokravakuuteen ei ole erillistä hakemusta.

Vuokravakuus on asuntokohtainen. Jos vuokrasopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, myös vuokravakuus on voimassa toistaiseksi.